Od kuchni

W „Sztuce Mięsa” stawiamy przede wszystkim na najwyższą jakość i świeżość naszych produktów. Ponadto klient jest u nas najważniejszy.

Opinia naszych patronów jest dla nas niezbędna do nieustannego podnoszenia jakości naszych potraw i obsługi.

Maciej Tomaszewski

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się bardzo niespodziewanie. Kilka lat temu, kiedy wraz z moją żoną Agnieszką przebywaliśmy w Chicago, USA, postanowiłem diametralnie odmienić swoje życie i zainwestować w siebie i w swoje marzenia. W wieku 31 lat porzuciłem swoje dotychczasowe zajęcia i w 2008 roku zostałem kucharzem o czym marzyłem przez całe życie. Jedni uważali że jestem szalony, inni że odważny, a ja w końcu poczułem sens mojego życia.

Ponieważ moje doświadczenie w gotowaniu w profesjonalnej kuchni równało się zeru, musiałem zaczynać od najniższych pozycji. I tak w ciągu kilkunastu miesięcy przewinąłem się przez kilka restauracji (często w dwóch na raz), w każdej z nich wykonując inne obowiązki ( od tego co kroi, tnie i miesza po samodzielnego kucharza) i nabywając wielu nowych umiejętności. Jesienią 2009 roku trafiłem do restauracji Davis Street Fish Market, która całkowicie odmieniła moje życie. Oczywiście zaczynałem od najniższej pozycji, bo od prep Cooka, ale nie przeszkodziło to w zauważeniu mnie przez szefa kuchni Eardley Firth, który pozwolił mi rozwijać się kulinarnie pod jego okiem. Tu narodziła się moja pasja do mięsa i ryb, których przygotowanie opanowałem do perfekcji. Wołowina jest można powiedzieć moją „drugą miłością”. Niespełna rok później zostałem sous chefem (zastępcą szefa kuchni) a jesienią 2010 roku Szefem Kuchni Davis Street Fish Market, co było wielkim sukcesem dla kogoś kto tak późno wkroczył w restauracyjny świat, bez żadnego wcześniejszego kulinarnego przygotowania. No cóż, marzenia się spełniają!!!!:)

Kiedy prawie rok później postanowiliśmy z żoną wrócić do Polski, wiedziałem że zabieram ze sobą ogromne doświadczenie nie tylko kulinarne, ale również w organizacji pracy i obsłudze klienta. W Stanach ogromny nacisk kładzie się właśnie na obsługę klienta, i Szef Kuchni  odpowiedzialny jest zarówno za jakość potraw jak i za satysfakcję gościa.

Po powrocie do Polski pracowałem w kilku różnych restauracjach, między innymi w Hotelu Warszawa w Augustowie pod okiem Marcina Budynka, cały czas szlifując swoje umiejętności. Ale kiedy zaistniała możliwość prowadzenia restauracji, której głównym skupieniem jest mięso, nie było ani chwili zastanowienia. Wraz z moją żoną wierzymy że nasze zaangażowanie, moje umiejętności i pasja oraz nastawienie pro klient jest mieszanką , która uczyniła „Sztukę Mięsa” sukcesem.

W „Sztuce Mięsa” stawiamy przede wszystkim na najwyższą jakość i świeżość naszych produktów. Ponadto klient jest u nas najważniejszy. Czerpiąc z mojego doświadczenia z Chicago, która przewodzi w doskonałej obsłudze klienta, staramy się aby każda wizyta w „Sztuce Mięsa” była nienaganna. Opinie naszych patronów jest dla nas niezbędna do nieustannego podnoszenia jakości naszych potraw i obsługi, a ponieważ większość czasu spędzam w mojej Kuchni, zawsze jestem do usług!!!

Smacznego!!!

Maciej Tomaszewski